Sázka na třináctku nám vyšla - XIII. Týdny české kuchyně v Krušnohoří skončily úspěchem

Publikováno:
img-20211028-wa0005

Když naši žáci v roce 2008 poprvé vyrazili za hranice seznamovat hotelové hosty v okolí Altenbergu s českou kuchyní, nikdo z nás netušil, že vlastně zakládáme jednu úspěšnou tradici. Umění našich budoucích kuchařů i šikovná a milá obsluha přesvědčily i ty nejnáročnější hosty, že rozhodně stojí zato českou kuchyni ochutnat. Týdny české kuchyně v Krušnohoří se tak staly nedílnou součástí a zároveň každoročním vyvrcholením naší dlouholeté spolupráce se saskými hotely.

V loňském roce nám tuto akci překazil covid, ale letos jsme byli pevně odhodláni poprat se s nepříznivými podmínkami a věřili, že nám třináctka přinese štěstí. A protože odvážnému štěstí přeje, mohlo po několika týdnech horečných příprav proběhnout 12. října ve školní jídelně U Kantora tradiční slavnostní zahájení. Záštitu nad celou akcí převzala opět první viceprezidentka saského zemského sněmu paní Andrea Dombois, která ve svém projevu ocenila přínos naší přeshraniční spolupráce pro upevňování dobrých sousedských vztahů mezi Saskem a Ústeckým krajem. Význam zahraniční praxe vyzvedl i ředitel školy Mgr. Jiří Nekuda. Mezi hosty samozřejmě nemohli chybět představitelé jednotlivých hotelů, žáci a jejich rodiče. Po oficiálním úvodu měli všichni možnost ochutnat dobroty, které pro ně připravili naši kuchaři a cukráři.

A potom už se všichni žáci rozjeli do hotelů, které se na tři týdny staly jejich domovem. V jejich pocitech se mísily obavy se zvědavostí a očekáváním. Následující dny ale ukázaly, že obavy byly zbytečné. Svých povinností se žáci zhostili opravdu se ctí. Nasbírali cenné zkušenosti, získali nové přátele a domů se vrátili i s nabídkou brigády nebo zaměstnání po ukončení školy. Všem jim patří poděkování za perfektní reprezentaci školy.

Nesmíme ale zapomenout na ty, kteří ve stejné době absolvovali praxi v hotelu Elbresidenz v Bad Schandau a v hotelu Wettiner Höhe v Seiffenu. I oni přispěli k tomu, že naše škola má za hranicemi dobré jméno.

Mgr. Jitka Vrátilová

Článek Teplický deník

Nepřehlédněte

64f84c2c-0281-4192-9054-55ef17679619

Naši talentovaní žáci se zúčastnili prestižní soutěže Gastro Labe, kde předvedli své kulinářské dovednosti v přípravě burgerů. Pod vedením mistra odborného výcviku Jakuba Lince se tým skvěle umístil a získal krásné páté místo. Skvělí žáci Barbora…

IMG_5329

Dne 26. března 2025 se naše učitelky angličtiny z Hotelové školy, Obchodní akademie a Průmyslové školy zúčastnily Konference pro lepší angličtinu – Meet. Share. Inspire., kterou pořádalo Evropské centrum jazykových zkoušek ELEC ve spolupráci s…

IMG_6560

Plating? Kdo se trochu pohybuje v gastronomii, tak ví, že pod tímto názvem se schovává spousta kreativity, barev a hravosti. To nám přijel předvést mistr svého umění Radek David. Už víme, jak krásně naaranžovat jídlo na krásné talíře, víme, že…